Tid til ny bil? Få gode råd til valg af bil og finansiering her
Der er mange beslutninger, du skal træffe i forbindelse med at købe en bil. Først og fremmest skal du selvfølgelig have finansieringen på plads. Har du råd til at købe kontant, er det jo fint, men skal du låne, findes der også forskellige steder, hvor du kan gøre det. Når finansieringen er på plads, skal du til at se på, hvilken bil der vil være den rigtige for dig at vælge.
Har din bil set bedre dage, drømmer du måske om en ny. Eller måske har du slet ikke en bil endnu, men drømmer om den frihed, der er forbundet ved at køre ud i verden. Lige meget hvad er der meget, som du skal tænke over, når du køber en nu bil. Hvilken bil er den rette for dig, skal det være en fabriksny bil eller en brugt bil, hvor meget har du råd til at købe for, og hvad må bilen koste dig om måneden?
Her kommer vi ind på svarene til de spørgsmål og mange flere. For det er en stor beslutning for dig at købe en bil. Det kan komme til at påvirke din økonomi i mange år fremover. Lige meget om du køber den kontant, eller du låner penge til den. Derfor er det også et valg, som du bør tænke grundigt over, inden du kaster dig ud i det.
Fabriksny bil eller brugt bil?
Noget af det første, du bør tænke over, når du skal købe en ny bil er, om det skal være en fabriksny bil, eller det skal være en brugt bil. Der er fordele og ulemper ved begge dele, så der er ikke noget, der er entydigt rigtigt eller forkert.
En fabriksny bil begynder at miste værdi, lige så snart du kører ud fra forhandleren. Hvis du har planer om at beholde den, til den ikke kan køre længere, betyder det ikke så meget for dig. Hvis du derimod har tænkt dig at skifte den ud efter tre til fire år, kan du dog godt miste en del penge på det.
Du kan sikre dig ved, at du køber en model, der er nem at komme af med, og i enten sort eller sølvgrå. De farver er mere populære end andre, når det kommer til brugte biler.
Vælger du en brugt bil, har du ikke et lige så stort værditab på den. Til gengæld vil du typisk have flere udgifter til reparationer og vedligeholdelse. Det er nogle træls omkostninger at have. For nogle næsten mere træls end at betale af på et billån. Det er derfor klart værd for dig at overveje valget grundigt, inden du bestemmer dig.
Kilde: fdm.dk
Det skal du tænke over, når du køber ny bil
Uanset om du vælger at købe en fabriksny bil eller en brugt bil, er der en række detaljer, du bør tænke over, så du får valgt den rette bil til dig. Noget af det vigtigste at overveje er, om det skal være en benzin-, diesel-, hybrid- eller elbil. Der er selvfølgelig stor forskel på de forskellige typer af biler. Det kommer også helt an på, hvor meget du bruger din bil, og hvor du kører henne.
Derudover bør du selvfølgelig også overveje, at det skal være en bil, der passer til din situation. Har du ikke børn endnu, men regner du med at få dem, kan det være en god ide at købe en ekstra rummelig bil, så børnene nemt kan være der, når de kommer.
Hvis du planlægger at få børn, kan det være smart for dig, at du vælger en bil med skydedøre. Det er langt nemmere for dig at få sat en autostol ind og at få bakset et barn på plads i den, når du kan skyde døren til side og sætte barnet ind.
Når du køber bil, er det også værd for dig at overveje, om der skal være anhængertræk eller ej. Det er meget praktisk at have, når du skal flytte noget. Du kan selvfølgelig få det monteret efterfølgende, men i det tilfælde koster det typisk 8-12.000 kroner.
Kilde: fdm.dk
Hvor er det bedst at købe en brugt bil?
Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil købe en brugt bil, er du måske i tvivl om, hvor det vil være bedst for dig at gøre det henne. Skal du købe den hos en brugtvognsforhandler eller af en privat person?
Det kan føles tryggest for dig, at du køber den hos en forhandler. På den måde ved du jo, at der er en, du kan gå til, hvis der skulle opstå problemer med bilen. Der kan det føles lidt mere usikkert for dig, at du køber en bil af en privat person. Der har du ingen reklamation på bilen, men må købe den som beset.
Den store fordel ved at købe en brugt bil af en privat person frem for at købe den hos en forhandler er, at prisen typisk er lavere. Hvis du sørger for at have en person med, der forstår sig på biler, kan du sikre dig en god bil til en fornuftig pris.
Når du køber en brugt bil, bør du altid sørge for at se vedkommendes legitimation, så du ved, at han eller hun er ejer af bilen. Du bør også sørge for at tjekke, om der er nogen restgæld i bilen. Hvis du køber en bil med restgæld, overtager du nemlig også gælden. Det kan derfor blive et dyrt valg for dig.
Du bør selvfølgelig ikke give sælgeren penge, før du har fået bilen. Du skal også altid sikre, at du får en slutseddel, der bekræfter, at det nu er dig, der ejer bilen. Når du har købt bilen, kan du sammen med sælgeren gå ind og omregistrere bilen, så den ny står i dit navn.
Kilde. fdm.dk
Hvilket bilmærke holder i flest år?
Har du planer om at have en bil, der kan holde i mange år, bør du se på, hvilke bilmærker der er de mest pålidelige. Analysefirmaet J.D. Powers udfører hvert år en undersøgelse af de forskellige bilmærker for at finde ud af, hvilke mærker der er færrest fejl på.
I toppen af undersøgelsen ligger Lexus, Porsche og Toyota. De havde henholdsvis 106 og 108 fejl per 100 biler. Det placerer dem helt i toppen af undersøgelsen. Det er derfor værd for dig at se nærmere på de bilmærker, når du skal finde den mest pålidelige bil for dig.
Måske er bilmærkerne i toppen ikke lige nogen for dig, men du kan i hvert fald sørge for, at du undgår bilmærkerne i bunden. Det er Volvo, Land Rover og Fiat, der ligger der. I Fiats biler blev der fundet hele 249 fejl i 100 biler. I Land Rover var det tal på 221, mens det i biler fra Volvo lå på 204.
Kilde: bilbasen.dk
Hvilket bilmærke er det mest miljøvenlige?
Hvis du vil have en bil, der er fremtidssikret, vil du sikkert også gerne have en miljøvenlig bil. Der bliver stillet flere og flere krav til, at biler er miljøvenlige. Derfor kan det også være en måde for dig at sikre på, at du ikke kommer til at betale høje gebyrer for bilen i fremtiden.
Hvilket bilmærke der er det mest miljøvenlige, er der dog ikke helt enighed om. Nogle undersøgelser nævner BMW, mens andre nævner Renault. Hvis du går med et af de to mærker, vil du have en rimelig chance for at vælge en bil, der er miljøvenlig.
Måske er du overrasket over, at det ikke nødvendigvis er en elbil, der er den mest miljøvenlige. Det kan blandt andet skyldes, at der kan være flere forskellige måder at definere miljøvenlig på. Når det kommer til elbiler, er det dog sikkert, at de udleder mindre CO2 i løbet af deres levetid, end benzin- og dieselbiler gør.
Elbiler har dog et mere blakket ry, fordi det kræver energi at skabe dem, og det kræver mange ressourcer at udvinde materialet cobalt til deres batterier. Noget, der sker under dårlige forhold for arbejderne.
Der er dog ingen tvivl om, at de danske politikere ser elbiler som en stor del af løsningen på klimaforandringerne. Det var også derfor, at Lars Løkke Rasmussen i 2018, da han var statsminister, lovede at forbyde salget af benzin- og dieselbiler i 2030, og at der inden da skulle være en million flere el- og hybridbiler på vejene.
Kilder: mynewsdesk.dk, hvilkenbil.dk og videnskab.dk
Læg et budget for din nye bil
Et vigtigt element i forhold til din nye bil er selvfølgelig også, at du har råd til at have den. For at finde ud af det bør du lægge et budget for din nye bil. Der bør selvfølgelig indgå alle de udgifter, du regner med at komme til at have i forbindelse med at have bilen. Har du en bil i forvejen, kan du tage udgangspunkt i det, men har du ikke en bil, kan det være lidt svært for dig at vide, hvad du egentlig skal regne med at bruge på den.
De udgifter, du skal sørge for at have med i budgettet for din nye bil, er:
– Evt. afbetaling på lån – hvis du tager et lån for at købe bilen
– Benzin eller diesel – hvis du vælger sådan en type bil
– Ejerudgift – afhænger af bilens brændstofforbrug
– Forsikring – afhænger af alderen og størrelsen på din bil
– Reparation af bil – umuligt at sige præcist, men sæt nogle penge af til det
– Syn af bil – første gang er fire år efter, den først er blevet indregistreret, derefter hvert andet år
– Diverse kategori: nye dæk, sprinklervæske, parkering, vask, broafgifter og vejhjælp
Som du kan se, er der altså en masse poster, du skal have med i dit budget. Det er en god ide, at du sætter et fast beløb af til din bil hver måned. Dermed har du nogle penge stående, hvis du for eksempel skal have bilen på værksted.
Kilde: pengepugeren.dk og fstyr.dk
Hvor meget skal jeg bruge på bil om måneden?
Måske kan du se ud fra det budget, du har lagt, at du godt ville have råd til at have bilen. Men du bør ikke kaste en for stor del af din indkomst efter en bil. En tommelfingerregel siger, at du ikke bør bruge mere end 20 % af din indkomst på din bil, og det er vel at mærke med alt. Det er altså både afbetaling, benzin, reparationer og alle de andre ting, vi har nævnt ovenfor.
Selve afbetalingen af bilen bør ikke udgøre mere end 10-15 % af, hvad du får udbetalt hver måned. En god måde for dig at finde ud af, hvor meget du egentlig har råd til at bruge på en bil, er altså at se på, hvor mange penge du har til rådighed hver måned og så sige, at du max vil bruge 20 % af dem.
Der er jo også mange andre ting, som du gerne vil bruge penge på. Udover nødvendige ting som bolig, mad og forsikringer, er det jo også vigtigt, at du har penge til at have det sjovt. Ellers bliver livet jo alt for kedeligt.
Kilde: npr.org
Hvad koster bilforsikring?
Bilforsikring er noget, som bilejere kan bruge lang tid på at tale om. For hvilket selskab er billigst, og hvor meget betaler andre for deres forsikring. Der er dog en grund til, at beløbene er forskellige. Det kommer nemlig helt an på en række forskellige faktorer som din alder, hvor længe du har været kunde hos selskabet, hvad bilen er værd, og hvor stor dens motor er.
Hvis du er over 30 år, har været kunde hos et forsikringsselskab i lang tid og har en mindre bil, kan det sagtens være, at du kun skal betale 4-5000 kroner om året for forsikring. Er du derimod ikke så gammel, har du ikke været kunde i lang tid, og har du en stor bil, kan din forsikring sagtens ligge på 30.000 kroner om året.
Det er en god ide, at du en gang om året tjekker, om du kan få billigere forsikringer hos et andet selskab. Det er meget muligt, at der kan være mange penge at spare på at have bilforsikring hos nogle andre. Du kan også prøve at indhente et tilbud fra nogle andre og så prøve at få dit eget selskab til at matche det.
Kilde: pengepugeren.dk.
Købe bil kontant eller låne til den?
For nogle er det en mærkesag i deres liv, at de gerne vil undgå at have gæld. For dem vil det derfor ikke være en overvejelse overhovedet, om de skal købe kontant eller låne. Har du ikke noget problem med at låne penge, er det dog en overvejelse, der er værd for dig at gøre.
Fordelene ved at låne er selvfølgelig, at du har mulighed for at købe bilen, når du har brug for den – og at du i høj udstrækning kan købe den bil, som du gerne vil have. Ulempen ved at låne er selvfølgelig, at du skal betale af på lånet i mange år fremover, at du ikke bare kan sælge bilen, når du har lån i den, og at du kommer til at betale mange flere penge for bilen, end hvis du købte den kontant.
Hvis du vil købe bilen kontant, har du selvfølgelig fordelen af, at du ikke skal betale af på et lån. Du er dog også nødt til at nøjes med at købe den bil, som du har råd til. Der er ikke lige så meget plads til at drømme, og det kan være, at du er nødt til at nøjes. Det kan også være, at du ikke kan realisere drømmen om en ny bil lige nu, fordi du ikke har pengene til den.
Du kan selvfølgelig vælge en mellemting mellem de to, hvor du sparer nogle penge op og så låner resten af beløbet. På den måde behøver du ikke at låne helt så mange penge, samtidig med at det bliver muligt for dig at købe bilen før. Dermed kan du hurtigere få glæde af den, ikke mindst i forhold til hvor meget nemmere den gør dit liv.
Sådan kan du låne penge til bil
Hvis du har besluttet dig for at låne pengene til bilen, er der flere forskellige steder, hvor du kan gøre det. Først og fremmest kan du selvfølgelig høre din bank, hvor mange penge de skal have for at låne dig pengene.
Din bank er dog ikke det eneste sted, hvor du kan tage et billån. Du kan også vælge at henvende dig til en låneudbyder, hvor du kan tage et forbrugslån. Hos dem låner du ikke specifikt pengene til at købe en bil for, men til det som du ønsker. Derefter kan du så vælge at bruge pengene på at købe en bil.
Du kan selvfølgelig også høre venner og familie, om de kan låne dig penge til at købe en bil for. Når du gør det, slipper du som regel helt for at betale renter og gebyrer. Hvis du vælger den løsning, bør du dog også sikre, at du har nogle klare aftaler med venner og familie om, hvordan afbetalingen af lånet skal foregå. På den måde kan du bedre sikre dig imod, at I bliver uvenner over lånet.
Hvor mange penge kan jeg låne til en bil?
Hvor mange penge du kan låne til at købe en bil for, kommer selvfølgelig helt an på, hvor mange penge du tjener. Lige meget om det er din bank, du låner pengene hos eller en låneudbyder som Ikano Bank, udfører de en gennemgang af din økonomi. Der ser de på, hvor mange penge du tjener, og om du har anden gæld i forvejen. Ud fra det får du at vide, hvor mange penge de er villige til at låne dig.
Låneudbydere som Ikano Bank har dog et max på, hvor meget du i alt må låne. Hos Ikano Bank ligger det på 300.000 kroner. Hvis du har en stærk økonomi, har du altså mulighed for at låne så mange penge af dem. Du kan dog ikke være sikker på det, når du søger hos dem.
Det kan være en fordel for dig, at du får flere tilbud på billån. Ikke mindst hvis du vil låne hos en privat låneudbyder. Der kan være forskel på, hvor meget de forskellige firmaer vil være villige til at låne dig. Når du har modtaget de forskellige tilbud, kan du derefter vælge det, der passer dig bedst. I det tilfælde skal du selvfølgelig ikke kun se på, hvem der vil låne dig flest penge, men også hvem der vil give dig de laveste renter, og hvor du skal betale færrest gebyrer.
Bliv godkendt til at låne penge, før du køber bilen
Det lyder måske indlysende, at du skal blive godkendt til at låne pengene, inden du køber bilen. Og i mange tilfælde vil det også være det. Du kan jo ikke troppe op hos en privat sælger og forvente at kunne køre af sted i deres bil uden at give dem nogle penge for det.
Grunden til, at vi nævner det, er, at du hos nogle bilforhandlere har mulighed for at få et billån gennem dem. Hvis du havde tænkt dig at købe din bil hos en forhandler, kan det være, at du bare havde tænkt dig at gå derned og så få lånet, når du fandt den rette bil.
Men det kan være dyrere for dig at gøre det på den måde. Bilforhandleren skal jo også tjene penge på at formidle lånet til dig. Derfor vil det typisk være det smarteste for dig, at du sørger for at blive godkendt til at låne pengene, inden du begynder at se på en bil. Når du gør det på den måde, ved du også præcis, hvor mange penge du har at købe for.
ÅOP, rente og gebyrer
Når du tager et lån, vil du måske have en tendens til at se på, hvad renten er på. Det er også den, som vi hører mest om. Men det er faktisk ikke det vigtigste tal i forhold til, hvor dyrt et lån kommer til at være for dig. Det er ÅOP.
ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det dækker derfor over alle omkostninger, der i forbindelse med det lån, som du har taget. Nogle lån har for eksempel ikke så høje rente igen, men du skal betale nogle høje gebyrer for det. Hvis du kun havde set på renten, havde du jo ikke optaget, hvor høje gebyrer du skulle tage. Jo lavere ÅOP er, des billigere er lånet altså for dig.
Noget andet, der kan være smart for dig at se på, når du tager et lån er, hvor meget du i alt betaler. Måske er det nemmere for dig på den måde at gennemskue, hvad omkostningerne til lånet egentlig kommer til at være.
Hvis du for eksempel har lånt 120.000 kroner, og du kan se, at du ender med at betale 166.000 kroner af i alt, kan det være med til at illustrere bedre for dig, hvor meget du egentlig betaler i alt.
Hvor lang tid må jeg være om at betale billånet af?
Når du låner penge til at købe en bil, skal du selvfølgelig også forholde dig til, hvor lang tid du skal være om at betale pengene af igen. Det varierer selvfølgelig alt efter, hvor du låner dem henne. Hvis du låner dem et sted som Ikano Bank, har du mulighed for at være helt op til 12 år om at betale dit billån af.
Der er dog nogle retningslinjer i forhold til, hvor længe det giver mening for dig at være om at betale dit billån af. Jo mere du kører i bilen, des mere slidt bliver den jo, og des mindre vil du kunne få for den, hvis du sælger den.
En tommelfingerregel siger, at hvis du kører 10-20.000 kilometer om året, giver det mening for dig at være 6-8 år om at betale billånet af. Hvis du kører mere, måske 40-60.000 kilometer om året, giver det bedre mening for dig, at du betaler lånet af på 3-5 år, da der jo vil være langt mere slid på bilen.
Fordelen ved at være længere tid om at betale af på bilen er selvfølgelig, at du så kommer til at betale et lavere beløb hver måned. Det kan gøre det muligt for dig at købe en bil. Du skal dog også være opmærksom på, at du kommer til at betale et højere beløb for at købe bilen, når du er længere tid om at betale lånet af.
Kilde: bilpriser.dk
Giver det mening at betale ekstra af på sit billån?
Måske er du begyndt at tjene flere penge, du gjorde, da du tog dit billån. Det kan derfor være, at du overvejer, om du skal begynde at betale ekstra af på dit billån. Der er selvfølgelig også mange andre ting, som det kunne være rart for dig at bruge dine penge på, så giver det overhovedet mening for dig.
Hvis du har mulighed for at undvære pengene, giver det rigtig god mening for dig, at du indbetaler flere penge til dit billån hver måned. Det kan du typisk gøre uden problemer hos både en bank og en låneudbyder.
Når du betaler flere penge ind, bliver du jo hurtigere færdig med at betale lånet af. Dermed kommer der til at være en række måneder, måske endda år, hvor du ikke skal betale renter på lånet. Det betyder altså, at dine udgifter til bilen bliver markant lavere.
Hvis du har planer om at sælge bilen igen, er det også en fordel for dig, at du hurtigere får den betalt af. Når du skal sælge den, må der nemlig ikke være nogen gæld i den. Hvis der er det, kommer den nye lejer til at overtage gælden. I hvert fald hvis du prøver at sælge den ved et privat salg. Der er jo ingen, der er interesserede i at overtage andres gæld, derfor vil du næppe kunne komme af med den, hvis der stadig er gæld i den.
Giver det mening at indfri billån før tid?
Er det ikke bare en højere indkomst, du har fået, men måske en større pose penge mellem hænderne, kan du også overveje helt at indfri dit billån. Det koster ikke ekstra for dig at gøre det, og det kan derfor være rart for dig at gøre.
Fordelen ved det er selvfølgelig, at du bliver gældfri. Selvom du ikke har lige så mange penge kontant, som du havde før, vil du stadig få et større rådighedsbeløb hver måned, når du ikke længere skal betale af på bilen. Dermed kan du for eksempel bedre spare op til en ny bil.
Måske er det ikke en pose penge, du har fået, men bare en opsparing du allerede har. I dag får du jo ingen renter på opsparing. Faktisk skal du typisk betale for at have en opsparing stående. Derfor kan det også give mening for dig, at du bruger en del af din opsparing på at indfri dit billån.
Låne penge til reparation af bil
Har du ikke fået sparet nok penge op til at kunne foretage en reparation på bilen, kan du overveje at tage et lån til at finansiere reparationen. På den måde kan din bil komme i gang med at køre i løbet af ingen tid. Det er rigtig svært at undvære en bil, når du først har vænnet dig til at bruge den. Derfor er det rart, at den så hurtigt som muligt kan komme i gang med at køre igen.
Som nævnt bliver der ikke stillet spørgsmål til, hvad du skal bruge pengene til, når du tager et forbrugslån. Derfor kan du sagtens tage et lån, som du bruger på en reparation. Hvis du allerede har et billån, kan det være en god ide, at du låner det samme sted, hvis du har nogle fair vilkår der. På den måde vil du bare kunne forhøje dit billån. Det kræver en ny låneansøgning, men du vil typisk kunne få en lavere ÅOP af det. Når du har lånt et større beløb, ved låneudbyderen jo, at du kommer til at være kunde i længere tid. Derfor vil de også give dig lidt bedre vilkår.
FAQ
Hvilke bilmærker er de mest pålidelige?
Hvor kan jeg låne penge til en ny bil?
Du kan også låne af venner og familiemedlemmer. I det tilfælde bør I nøje aftale nogle regler for, hvornår lånene skal være betalt af, så I ikke bliver uvenner over dem.
Skal jeg købe en ny bil eller en brugt bil?
Flere Nyheder
El scooter: Det moderne transportmiddel
Der er mange beslutninger, du skal træffe i forbindelse med at købe en bil. Først og fremmest skal du selvfølgelig have finansieringen på plads. Har du råd til at købe kontant, er det jo fint, men skal du låne, findes der også forskellige steder, hvo...
12 juli 2024
Skrotpriser Randers: Din guide til lokale muligheder
Der er mange beslutninger, du skal træffe i forbindelse med at købe en bil. Først og fremmest skal du selvfølgelig have finansieringen på plads. Har du råd til at købe kontant, er det jo fint, men skal du låne, findes der også forskellige steder, hvo...
Jannik Hansen
06 juni 2024
Guide til Køb af Brugte Biler: Find Dit Næste Køretøj
Der er mange beslutninger, du skal træffe i forbindelse med at købe en bil. Først og fremmest skal du selvfølgelig have finansieringen på plads. Har du råd til at købe kontant, er det jo fint, men skal du låne, findes der også forskellige steder, hvo...
02 februar 2024
Autoværksted i Frederikshavn – Ekspertise og kvalitet i bilservice og reparationer
Der er mange beslutninger, du skal træffe i forbindelse med at købe en bil. Først og fremmest skal du selvfølgelig have finansieringen på plads. Har du råd til at købe kontant, er det jo fint, men skal du låne, findes der også forskellige steder, hvo...
Lars Pedersen
22 januar 2024